Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Teak Hout


Teakhout is een natuurproduct dat al eeuwenlang door vele culturen over de hele wereld wordt gebruikt. Dit komt door zijn sterkte, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Het wordt vaak gebruikt als balustrade of houten verandatrede. Het kan echter ook worden gebruikt om meubels te maken, zoals de traditionele teakhouten stoel, die populair is bij ligstoelen aan het strand over de hele wereld.

Teakhout wordt ook wel het 'goud van de tropen' genoemd. Deze naam komt van de gouden kleur van het hout wanneer het vers gezaagd is. Teakbomen groeien vooral in Zuidoost-Azië, waardoor het duurder is dan andere soorten hardhout. 

Teak Hout: eigenschappen, herkomst, de soorten.

 

Teak hout eigenschappen

 
 • Nederlandse naam: Teak
 • Latijnse naam: Tectona grandis L.f.
 • Familie: Verbenaceae
 • Ander namen: Burma-, Moulmein-, Rangoon- teak, Java-teak, djati, jati (Nederland), kyun (Myanmar/Burma), teck (Frankrijk), teca (Spanje), giati (Vietnam), may sak (Laos).
 • Groeigebied: Myanmar/Burma, Indonesië (voornamelijk aangeplant op Java). Verder India, Thailand, Indochina, tropisch Afrika (aangeplant) en tropisch Amerika (aangeplant).
 • Aanvoer: Zaag- en fineerhout, rondhout, vierzijdig bezaagd hout, gekantrecht hout en fineer.
 • Houtsoort: Loofhout
 • Volumieke massa: (630-)650- 680(-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-900 kg/m3.
 • Impregneerbaarheid: Kernhout 4. Spint 3.
 • Bronnen: India, Laos, Myanmar en Noord-Thailand.
 • Draad: Recht, soms golvend en warrig.
 • Nerf: Matig grof tot grof.
 • Sterkte: Sterk
 • Werking van het hout: Gering
 • Drogen: Langzaam. Tijdens het drogen is extra zorg bij het bepalen van de vochtgehaltes vereist omdat grote variaties in droogtijd kunnen voorkomen. Bij kunstmatige droging bij te hoge temperaturen verliest teak zijn fraaie goudbruine tint en wordt donker en doods.
 
 
 
 

De herkomst en geschiedenis

 
Teak is een tropische hardhoutboom van de familie Palmae die inheems is in Zuid- en Zuidoost-Azië. Teakhout heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het hout werd in de oudheid gebruikt voor botenbouw en constructiedoeleinden. Het werd ook gebruikt voor meubels, muziekinstrumenten en zelfs als brandstof voor kookvuren. 

De oorsprong van teakhout gaat terug tot het begin van de 18e eeuw toen het voor het eerst werd ontdekt door Europeanen in India. Het werd een belangrijke bron van inkomsten voor de Britse Oost-Indische Compagnie toen ze het van India naar Europa gingen exporteren. De Britse Oost-Indische Compagnie is de eerste multinational die in de 17e eeuw ontstond. Het werd een belangrijke inkomstenbron voor het bedrijf toen ze het van India naar Europa exporteerden. Het bedrijf was in staat om hun dominantie in de handel te vestigen door goedkope arbeidskrachten uit te buiten, en had een enorme invloed op het koloniale beleid van Groot-Brittannië.

 

 

Vaak gestelde vragen:

 

Wat kan je allemaal maken met Teak Hout?

 
Teakhout wordt steeds populairder op de markt en is aanwezig in verschillende landen van de wereld en consolideert als het meest duurzame hout dat er bestaat. De natuurlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat teakhout een hoge weerstand heeft tegen vocht en temperatuurschommelingen, maakt het in staat om te worden omgezet in vrijwel elk gebruik. Ben je benieuwd wat er allemaal gemaakt wordt met teak? De toepassingsmogelijkheden zijn werkelijk eindeloos!

 

1. Meubels zoals stoelen, tafels en dressoirs

2. Houten schalen voor het serveren van eten

3. Fotolijsten

4. Juwelendoosjes

5. Dienbladen voor het serveren van eten of drinken op feestjes (je kunt ze ook als centerpieces gebruiken!)

6. Raamkozijnen en deuren

7. Schommels voor kinderspeelplaatsen of achtertuinen

8. Decoratieve plantenbakken voor planten (ze zien er geweldig uit in elke tuin!)

9. Buitenmeubilair zoals banken of stoelen waarop mensen kunnen zitten terwijl ze relaxen bij het zwembad of genieten van hun barbecue in de achtertuin!

10. Hangende plantenbakken voor planten

11. Paraplu's voor buiten

12. Opbergrekken voor brandhout

13. Tuinmeubilair zoals banken, tafels en stoelen

14. Vogelvoeders

15. Buitenspeelhuisjes voor kinderen

16. Trapauto's voor kinderen

17. Buitenspeeltoestellen voor kinderen

18. Buitenschommels voor kinderen

19. Zandbakken

20. Picknicktafels

21. Tuinhuisjes

22. Tuinbanken

23. Tuinkabouters

24. Beelden van je favoriete personages

25. Alles wat je kunt gebruiken in je tuin om wat plezier toe te voegen!

 

 

 

Is Teak Hout gemakkelijk te bewerken?

 
Teak is gemakkelijk te zagen en te schaven. Afhankelijk van het kalk- en kiezelgehalte stompen de werktuigen meer of minder vlug af. In het algemeen verdient het aanbeveling gereedschappen te gebruiken met hardmetalen snijkanten.

 

Wat met spijkeren en schroeven?


Voorboren wordt aanbevolen.

 

Wat met lijmen?


Goed (met alle gangbare lijmtypen) op een vers geschaafd of geschuurd oppervlak of wanneer het oppervlak wordt ontvet met een oplosmiddel. Er zijn speciaal voor teak ontwikkelde lijmtypen.

 

Wat is de kleur van Teak? 

 
Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen. Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren. Na het schaven treden kleurverschillen op variërend van bruin, over lichtbruin tot wat oranje. Na blootstelling aan het licht gedurende ongeveer 6 à 8 weken wordt de kleur effen bruin.


Wat met buigen?


Matig.

 

Wat met oppervlakteafwerking?


Matig. Voordat het wordt afgewerkt, dient teak een voorbehandeling te krijgen. Het teak-oppervlak kan met olie of nitrocelluloselakken worden afgewerkt. 

 

De duurzaamheid van Teak Hout:

 
Als u wilt investeren in een meubelstuk dat tientallen jaren meegaat, is teakhout een uitstekende keuze.

Teak is een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld, met een levensduur van ongeveer 50 jaar. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt om alles van boten tot meubels te maken, omdat het natuurlijke oliën bevat die het beschermen tegen insecten en rot. Teakhout uit de natuurlijke bossen van Myanmar en Indonesië is zeer duurzaam en heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse I. Teakhout uit andere gebieden heeft een duurzaamheidsklasse tussen 1 en 3.
 

Hierbij een overzicht van de duurzaamheidsklassen:
 

 1. duurzaamheidsklasse I: zeer duurzaam (meer dan 25 jaar*);

 2. duurzaamheidsklasse II: duurzaam (15 tot 25 jaar*);

 3. duurzaamheidsklasse III: matig duurzaam (10 tot 15 jaar*);

 4. duurzaamheidsklasse IV: geringe duurzaamheid (5 tot 10 jaar*)

 5. duurzaamheidsklasse V: niet duurzaam (minder dan 5 jaar*).
   

   


   

Kan Teak Hout rotten?


Het antwoord hierop is: nee. Een teakhouten tuintafel zal niet gaan rotten en is bestand tegen alle weersinvloeden.
 

Kan een Teak Houten tafel blijven buiten staan?


Teakhout is ontzettend goed bestand tegen veel verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen waardoor teak tuinmeubelen het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Teak tuinmeubelen zijn doorgaans erg zwaar en blijven dus goed op hun plek staan tijdens een kleine herfststorm.

 

Kan teak tegen water?


Teak is een massieve houtsoort met een dichte nerf en een hoog oliegehalte. Teak is hierdoor perfect bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Ook kan teak wel tegen een stootje.

 

Kan je teak hout beitsen?

 
Het is absoluut mogelijk om teakhout te beitsen. Deze mooie houtsoort is van nature bijzonder duurzaam, maar dat betekent niet dat het geen bescherming kan gebruiken. Het beitsen van teakhout is een goede manier om dit hardhout te onderhouden.

 

Hoe kan je een teak behandelen met groene zeep?


Absoluut! Met groene zeep en een licht vochtige doek kan je teak hout onderhouden / oppoetsen. 

De natuurlijke olie in het teakhout in combinatie met groene zeep zorgt voor een natuurlijke uitstraling en voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. 

 

Hoe kan je teak tuinmeubelen behandelen?


Als je veel vetvlekken verwacht en je wilt zorgen voor een extra bescherming, dan kun je je teak tafel behandelen met teakolie. Dit zorgt ervoor dat het hout een wat donkerdere tint krijgt, maar het laat geen vetvlekken door. Teakhout tuin meubelen kunnen in principe het gehele jaar buiten staan. Het is wel aan te bevelen om de meubelen voor de winter eerst goed te reinigen en te beschermen met een teakolie.

 

Is Teak Hout zwaar?

 
Teakhout weegt zwaar, maar het is niet het zwaarste van alle houtsoorten. Het zwaarste hout is Mammoetboomhout, dat ongeveer 2.000 pond per kubieke voet weegt. Teakhout weegt ongeveer 1.700 pond per kubieke voet.

Dennenhout, Douglas hout en sparrenhout zijn allemaal lichter dan teakhout. Dennenhout weegt 1.400 pond per kubieke voet; Douglas Hout weegt 1.200 pond per kubieke voet; en Vurenhout weegt minder dan 1.000 pond per kubieke voet.

 

Welke soorten teak bestaan er?

 

Er zijn verschillende soorten teakhout die in de loop der jaren door botanici zijn geïdentificeerd. Deze omvatten:

 • White Teak (Tectona grandis)

Deze soort is lichter dan andere soorten en ziet er veel witter uit dan alle andere soorten op deze lijst. Het heeft ook de neiging grotere bomen te groeien dan vele andere, waardoor het ideaal is voor gebruik als timmerhout of stammen of andere doeleinden waar sterkte nodig is, zoals bouwprojecten of structurele ondersteuning.

 • Zwarte teak (Tectona grandis)

Deze soort lijkt qua uiterlijk en sterkte veel op witte teak, maar is doorgaans iets duurzamer en rot minder snel. Het kan ook grotere bomen groeien dan andere soorten, waardoor het ideaal is voor gebruik als timmerhout of houtblokken of andere doeleinden waar sterkte nodig is, zoals bouwprojecten of structurele ondersteuning.

 • Roze teak (Tectona grandis)

Deze soort lijkt qua uiterlijk en sterkte sterk op wit teak, maar is doorgaans iets duurzamer en rot minder snel. Het kan ook grotere bomen groeien dan andere soorten, waardoor het ideaal is voor gebruik als timmerhout of stammen of andere doeleinden waar sterkte nodig is, zoals bouwprojecten of structurele ondersteuning.

 • Java teak (Tectona grandis)

Deze soort lijkt qua uiterlijk en sterkte sterk op witte teak, maar is over het algemeen iets duurzamer en rot niet zo snel. Het kan ook grotere bomen groeien dan andere soorten, waardoor het ideaal is voor gebruik als timmerhout of stammen of andere doeleinden waar sterkte nodig is, zoals bouwprojecten of structurele ondersteuning. -Zwart teakhout (#N/A)

 • Geel teakhout (Tectona grandis)

Deze soort lijkt qua uiterlijk en sterkte sterk op wit teakhout, maar is over het algemeen iets duurzamer en rot niet zo snel. Het kan ook grotere bomen laten groeien dan andere soorten, waardoor het ideaal is voor gebruik als timmerhout of houtblokken of andere doeleinden waar de sterkte

 • Sapele (Entandrophragma cylindricum)

Sapele heeft een zeer donker bruinzwarte kleur en groeit tot grote bomen die extreem sterk zijn. Het is een zeer duurzaam hout en is niet gevoelig voor rotting of schade door insecten. Sapele is ook een zeer aantrekkelijk hout met een verscheidenheid aan patronen, kleuren en nerftypes dat kan worden gebruikt voor vloeren, lambrisering of meubels.

 • Bocote (Cordia alliodora)

Bocote is een zeer hard, duurzaam en sterk hout dat kan worden gebruikt voor vloeren, lambrisering of meubels. Het heeft een prachtig nerfpatroon en kleur, waardoor het zeer gewild is in de industrie.

 • Zebrahout (Microberlinia brazzavillensis)

Zebrahout is een zeer hard, duurzaam en sterk hout dat kan worden gebruikt voor vloeren, lambrisering of meubels. Het heeft een prachtig nerfpatroon en kleur, waardoor het zeer gewild is in de industrie.

 

De voordelen van deze houtsoort:


Het oppervlak van teak voelt zacht aan, doordat het hout wat vettig is. Dit wordt veroorzaakt door de zich in het hout bevindende olieachtige stoffen. Teak heeft voorts een zeer kenmerkende geur die aan oud leer doet denken. Het hout bevat bepaalde inhoudsstoffen die bij daarvoor gevoelige personen huidaandoeningen (dermatitis, eczeem) kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is goede stofafzuiging bij bewerking noodzakelijk.

 

 • Teakhout is erg sterk

 • Teakhout heeft een warme uitstraling

 • Teak is duurzaam, en heeft dus een lange levensduur.

 • Teakhout heeft weinig onderhoud nodig

 • Teakhout ziet er ook simpelweg fraai uit. Het heeft een mooie warme kleur.

 • Het maakt niet uit of de zon schijnt, het regent of er een harde wind staat; het materiaal zal niet slijten. Ook dat draagt bij aan de lange levensduur van teakhouten tuinmeubelen

 

 

Houthandel Teakhout


Houthandel Teakhout E-woodproducts een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van hoogwaardige teakhoutproducten aan klanten. Ons team is toegewijd om uw ervaring met ons zo aangenaam en plezierig mogelijk te maken.

Wij zijn uw one-stop shop voor al uw teakhout behoeften. Wij bieden een breed scala aan hoogwaardige teakproducten tegen betaalbare prijzen, met een uitstekende klantenservice. Wij zijn er om u te helpen het juiste product voor uw project te vinden, en we hebben alles van teakhouten meubelen tot vloeren en meer!

Wij geloven in onze producten en staan er 100% achter. Als u om wat voor reden dan ook niet tevreden bent met iets, maken we het goed. Als u vragen heeft over onze producten of een bestelling wilt plaatsen, aarzel dan niet om contact op te nemen via telefoon of e-mail - we horen graag van u!

Koopadvies Tuinmeubelen