Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Hardhout


Hardhout is de term die doorgaans wordt gebruikt om het hout van loofbomen aan te duiden. De term "hardhout" wordt gebruikt in tegenstelling tot "zachthout", het hout van naaldbomen. Het woord "hardhout" komt van het Oudengelse woord hærde, wat iets betekent dat hard of stijf is.

De meest gebruikte hardhoutsoorten zijn eiken, esdoorn, essen en berken.

Eiken: Eiken is een van de populairste hardhoutsoorten die door meubelmakers en -fabrikanten worden gebruikt. Eiken is een dichte, sterke houtsoort die zwaar is, maar gemakkelijk kan worden bewerkt met handgereedschap. Het heeft een mooie nerf, waardoor het perfect is voor elk soort project dat je in gedachten hebt.

Esdoorn: Esdoorn is een lichtgekleurd hout dat in bijna elke denkbare kleur kan worden gebeitst. Het is ook extreem sterk en heeft een mooie nerf, waardoor het perfect is voor een verscheidenheid aan projecten.

Essen: Essen is een ander populair hardhout dat meubelmakers regelmatig gebruiken vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Het is ook gemakkelijk te bewerken met handgereedschap en heeft een mooie nerf waardoor het perfect is voor de meeste projecten.

Berk: Berk is een ander populair hardhout dat meubelmakers regelmatig gebruiken vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Het is ook gemakkelijk te bewerken met handgereedschap en heeft een mooie nerf waardoor het perfect is voor de meeste projecten.

Hardhout is er in vele soorten, elk met zijn eigen eigenschappen en toepassingen.

In het algemeen staat eikenhout bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, terwijl esdoorn bekend staat om zijn lichte en hardheid

De algemene kenmerken van Hardhout:

De algemene kenmerken van hardhout zijn onder meer weerstand tegen bederf, wateropname en warmte-uitzetting. Ze hebben ook een hogere dichtheid dan zachthout en zijn meestal moeilijker om mee te werken of te vormen. 

Waar komt het vandaan?


Hardhout komt uit een groot aantal verschillende gebieden in de wereld. Het groeit in bijna elk continent, maar er zijn een paar grote gebieden die het meeste hardhout produceren.

De eerste regio is Noord-Amerika, met name Canada en de Verenigde Staten. Deze twee landen produceren ongeveer 30% van alle hardhoutproducten ter wereld. Het merendeel van dit hout komt uit New Brunswick en Ontario in Canada, en uit Michigan, Wisconsin en Minnesota in de Verenigde Staten.

Een andere belangrijke regio voor hardhout is Zuid-Amerika, waar Brazilië ongeveer 20% van alle hardhoutproducten ter wereld produceert. De meest voorkomende soort die hier wordt gekweekt is eucalyptus (Eucalyptus globulus).

 

De kleur:


Loofhout komt in een grote verscheidenheid van kleuren. De meest voorkomende zijn rood en wit, maar ook geel, groen en bruin komen voor. Rood is het resultaat van een hoog ijzergehalte in het hout, terwijl wit aangeeft dat er minder ijzer aanwezig is.

 

Duurzaamheid:


Hardhout is zeer duurzaam en kan zowel buiten als binnen worden gebruikt. Ze zijn bestand tegen rot, bederf en insectenschade. Bovendien trekken ze geen termieten aan. Hardhout heeft ook een hoge weerstand tegen impactschade - het splintert of versplintert niet als het door een hamer wordt geraakt of op de vloer valt zoals zachthout.

Onbehandeld hardhout heeft een levensduur van 15-25 jaar of langer, afhankelijk van de soort. Normaal wordt hardhout niet geïmpregneerd, maar houtspecialisten raden aan het jaarlijks met houtolie te behandelen.

 

Leuke toepassingen van hardhout:


Hardhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, van vloeren tot meubels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van hardhout:

- Vloeren: Hardhouten vloeren worden vaak gezien in huizen en kantoorgebouwen, waar ze warmte en karakter toevoegen aan een kamer. Hardhouten vloeren zijn ook zeer duurzaam - ze kunnen tientallen jaren meegaan zonder te hoeven worden vervangen.

- Meubilair: Hardhouten meubilair is een andere veel voorkomende toepassing van hardhout. Ze worden meestal gemaakt van eiken of essen, sterke en duurzame houtsoorten. Meubels van hardhout gaan veel langer mee dan meubels van andere materialen zoals plastic of metaal.

- Keuken: Hardhout wordt ook gebruikt voor keukenkastjes en aanrechtbladen. Het hout geeft de ruimte een natuurlijk gevoel, terwijl het toch duurzaam genoeg is om de eisen van het dagelijks gebruik te weerstaan.

 


Hier is een overzicht van de meest voorkomende hardhoutsoorten:

 

Amerikaans en Europees Eikenhout


Eikenbomen bestaan al eeuwen. Mensen gebruikten hun hardhout voor het maken van meubels, het bouwen van gebouwen en meer, omdat het bestand is tegen barre weersomstandigheden zoals vorst en hitte. Het hout van deze bomen heeft een ongelooflijke levensduur - het kan tot 400 jaar meegaan als het uit een oerbos wordt geoogst. Eiken is een duurzaam en duurzaam hout dat wordt gebruikt in meubels, de bouw en andere industrieën. Het is ook een hernieuwbare bron omdat het opnieuw kan groeien uit het zaad van de boom. Eikenbossen komen voor in gematigde streken in Europa, Noord-Amerika en Azië.

De meest gebruikte hardhoutsoort voor meubelen is eikenhout. Zijn nerf is relatief sterk en dicht, zodat het duurzame meubels oplevert. Het is ook een van de hardste houtsoorten op aarde vanwege zijn dichtheid en tanninegehalte, waardoor het bestand is tegen bederf door insecten of schimmels.

 
 • Duurzaamheidsklasse 4
 • Volumieke massa: 710 kg/m³
 • Drogen: Bij het drogen in twee stappen, geef dit echt goede resultaten. Dan is ze stabiel van vorm. 
 • Goed te bewerken. 
 

Mahonie hardhout

 

Afrikaanse mahonie is een houtsoort uit tropisch Afrika die behoort tot de familie Meliaceae. Verschillende boomsoorten leveren mahoniehout, waaronder vele soorten mahonie en enkele soorten Khaya, Pterocarpus en Virola. Mahoniehout is een mooie, sterke en veel gebruikte houtsoort; het heeft vele toepassingen, waaronder meubelmakerij en bouw en botenbouw. De roodbruine kleur - het belangrijkste kenmerk - komt ook voor in andere kleuren zoals goudbruin, grijsachtig chocoladebruin, melkchocoladebruin en donker reebruin. Mahonie heeft vele eigenschappen die het gemakkelijker te bewerken maken; het is licht van gewicht en de fijne nerven maken het draaien, snijden en kerven robuuster. Een andere typische keuze voor interieurstukken in grote boten is hout, dat ook populair is bij bouwers van muziekinstrumenten; het hout is bijzonder geschikt voor de klankkast van duurdere gitaren.

 
 • Duurzaamheidsklasse 3
 • Volumieke massa: 530 tot 750 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Dit gaat gemakkelijk, maar planken vervormen daarbij soms door inwendige spanningen.
 • Gemakkelijk te bewerken.
hardhout muziekinstrument
 

Azobé hardhout.

 

Azobe hardhout is een houtsoort gemaakt van Afrikaanse mahoniebomen. Het is zeer donker en het nerfpatroon is heel interessant. De hoge dichtheid van deze houtsoort maakt het sterk en bestand tegen aantasting. Azobe is een exotisch hardhout dat afkomstig is uit het gebied van het Afrikaanse regenwoud. Het is gebruikt voor zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid in meubels en architectonische projecten zoals vloeren, plafonds, deuren en muren. Dit milieuvriendelijke hout is ook beter bestand tegen krassen dan andere houtsoorten zoals eiken. Behalve dat het een mooie roodbruine kleur heeft, voelt het licht olieachtig aan.

 
 • Duurzaamheidsklasse 1
 • Volumieke massa: 1050 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Azobé hout droogt zeer langzaam
 • Trekt snel krom en daarom niet geschikt als terrasplank of lange onderbalken onder uw terras
hardhouten schutting
 

Bankirai hardhout

 

Bankirai, ook wel Bangkirai, Balau of Selangan batu genoemd, is een tropisch hardhout dat groeit in Maleisië, Indonesië, de Filippijnen, Vietnam en Thailand. Bomen uit deze Shorea groep worden doorgaans ongeveer 35 meter hoog, met uitschieters tot 60 meter. De diameter van de stam is gemiddeld iets meer dan een halve meter, maar kan in extremere gevallen oplopen tot ongeveer 2 meter.

Bankirai is een hardhoutsoort die 10% dichter is dan andere hardhoutsoorten zoals esdoorn, rode eik en Braziliaanse kers. Dit betekent dat elke plank een groter oppervlak per volume-eenheid heeft dan enig ander hout. Daarom is Bankirai de perfecte keuze voor meubels, kasten, vloeren en deuren.

 
 • Duurzaamheidsklasse 2
 • Volumieke massa: 950 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Zeer populaire hardhoutsoort
 • Kleur: geel/brijsbruine hardhout met een roodachtige tint.
hardhouten vloer
 

Bilinga hardhout

 

Bilinga hardhout is een duurzame, sterke hardhoutsoort die voor veel bouwprojecten wordt gebruikt. Het kan gemakkelijk worden gekloofd en geschaafd tot planken of platen van verschillende dikte en lengte.Het gebruik van bilinga hardhout is veel groter dan de meeste mensen zich realiseren. Het is veel sterker dan eikenhout en kan worden gebruikt op plaatsen waar het heel moeilijk is om hout te vinden. Het is ook gemakkelijk te bewerken, waardoor het een veelzijdige en kosteneffectieve optie is voor veel bouwprojecten. Toepassingen zijn onder meer zware onbeschutte draagconstructies; waterwerken; brugdekken; terrassen en hun onderconstructies; buiteninrichtingen; beeldhouwwerk en draaiwerk.

 
 • Duurzaamheidsklasse 1
 • Volumieke massa: 750 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Goed bewerkbaar
 • Drogen: Bilinga droogt zeer langzaam. 
hardhouten kunst
 

Keruing hardhout

Keruing is een houtsoort uit de Dipterocarpus familie, en het heeft een uniek uiterlijk. De naam komt van het Maleise woord voor "tijger-flux", wat het hout doet wanneer het wordt aangevallen door termieten. De termietenbestendige boom groeit alleen in Zuidoost-Azië, en kan tot 80 meter hoog worden met een gemiddelde diameter van twee meter. Het hout is bestand tegen termieten en andere insecten en past mooi bij natuurlijke houtafwerkingen.

Toepassingen: draagstructuren; divers binnenschrijnwerk zoals parket; vrachtwagen- en wagonbodems; waterwerken en koeltorens.

 
 • Duurzaamheidsklasse 3  
 • Volumieke massa: 800 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Zeer langzaam
 • Kleur: bruin-geelachtige kleur
hardhouten vloer interieur
 
 

Massaranduba hardhout

 

Massaranduba is een Braziliaans hardhout met een geschiedenis van uitmuntendheid. Het wordt beschouwd als het meest authentieke hout in Brazilië en wordt gebruikt in vele hoogwaardige producten, waaronder bureaus en stoelen. Massaranduba wordt al eeuwenlang gebruikt door Braziliaanse meubelmakers omdat het vocht onder controle houdt en bestand is tegen insecten, schimmel en waterschade. Tegenwoordig wordt het gebruikt in hoogwaardige meubelen zoals bureaus, sofa's, eettafels, stoelen en meer. De geschiedenis van Massaranduba gaat terug tot de 18e eeuw toen Portugese kolonisten in Brazilië aankwamen. De kolonisten brachten Massaranduba bomen mee uit Portugal die werden geplant op hun boerderijen en plantages.

Deze houtsoort staat bekend om zijn donkerrode kleur, die het krijgt van het sap. Het droogt langzaam en heeft een sterke neiging tot kromtrekken, plus oppervlakte- en kopscheuren. Het groeit in Suriname, Guianas, Brazilië en Midden-Amerika. Hardhout is zeer sterk maar gemakkelijk te bewerken en mooi af te werken en is geschikt voor een groot aantal toepassingen van fijn- tot grofbouw, maar wordt vooral gebruikt in de water- en bruggenbouw, paardenboxen en voor tuinhout.

 
 • Duurzaamheidsklasse 1  
 • Volumieke massa: 1050 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Het drogen houdt een groot risico op vervormingen en barsten in.
 • Kleur: rozebruin tot purperbruin kernhout (vleeskleurig)
Massaranduba hardhout
 

Kempas

Kempas is een hardhoutsoort die in Noord-Amerika en andere regio's veel wordt verkocht voor vloeren in huizen. Het is voornamelijk afkomstig uit de Regent regio van Madagaskar, met de grootste opbrengst uit het Mahavavy-Kinkona National Park. Deze houtsoort heeft een uniek uiterlijk en komt in een warme bruine kleur die lijkt op de kleur van chocolade. Het heeft ook een goede duurzaamheid en hardheid.


Toepassingen: Parketvloeren, meubels (blindwerk), sponningen voor gevelbekleding, tuinhout en binnenbetimmeringen, pallets en waterbouw kunnen allemaal gebruik maken van multiplex.

 
 • Duurzaamheidsklasse 2  
 • Volumieke massa: 770-1000 kg/m³.
 • Drogen: Zowel aan de open lucht als in de droogruimte is het hout vrij makkelijk te drogen. 
 • Kleur: oranjerood tot donkerbruin van kleur. 
Kempas hardhout


 
Dit artikel is geschreven door P.B. op 4/3/2022 /  herwerkt door P.B. op 20/9/2022