Restol houtolie

Restol™ houtolie is een houtafwerkingsproduct dat dient voor het afwerken en beschermen van al uw buitenhout. Je hebt de keuze tussen verschillende kleuren. Restol™ houtolie is geschikt voor onbehandeld, geïmpregneerd hout en hardhout.

 

Restol™ Houtolie, wat zijn de eigenschappen en unieke kenmerken?

 

 • Is eenvoudig aan te brengen (zie aanbreng advies)
 • Uitstrijkvermogen van maximum 12 tot 16 m2 per liter
 • Bladdert niet
 • Heeft een hoog vaste stofgehalte
 • Heeft een antivergrijzende werking
 • Is sterk waterafstotend
 • Dringt diep door in de houtstructuur
 • Benadrukt de houtnerf
 • Heeft een groot elastisch vermogen waardoor het in staat is om mhet het hout mee te krimpen en te zwellen
 • Is vochtregulerend, waardoor het hout optimaal kan ademen
 • De kleuren zijn onderling mengbaar
 • Het merk bestaat al meer dan 40 jaar
 • Zorgt dat het hout langer mooi blijft
 • Het is verkrijgbaar in hoofdzakelijk transparante kleuren en ook enkele semi-transparante kleuren

Deze vermelde eigenschappen gelden bij het opvolgen van onze behandelings-en onderhoudsadviezen.
 

Advies, het aanbrengen van Restol™ houtolie:


Restol™ houtolie kan aangebracht worden op ongeschilderd, geschaafd of fijnbezaagd, schoon, droog en vetvrij hout met een vochtgehalte lager dan 20%. Licht schuren voor het aanbrengen van de tweede laag kan het resultaat verbeteren. De tweede laag Restol na een volledige droging aanbrengen. Deze houtolie aanbrengen in de lengterichting van het hout, waarbij kwastaanzetten moeten worden vermeden. Tussen het aanbrengen van de lagen tenminste 1 dag laten drogen. 

Bij niet verduurzaamd hout en alle andere houtsoorten een derde laag aanbrengen. Restol is geschikt voor alle houtsoorten! De behandeling en het resultaat hangt af van het soort hout. Of het nu gaat om Bangkirai, Reak, Iroko, Western Red Cedar of Merbau, er is altijd een oplossing! Restol naturel gebruik je als toplaag voor een extra bescherming!

 

1. Voorbereidende fase:

 

A. Maak het oppervlak schoon

 

Voordat u de houtolie aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat het oppervlak vrij is van losse deeltjes en volledig droog is. Wij raden u aan hiervoor een staalborstel te gebruiken. Veeg vervolgens het oppervlak vervolgens af met een vochtige doek laat u het meubel drogen voordat u het zal instrijken met houtolie.

 

B. Roer Restol™ goed op

 

Het pigment in Restol™ zakt naar de bodem van de pot. Het mengsel moet elke keer goed geroerd worden voor het aanbrengen, want alleen schudden mengt niet goed genoeg.

 

C. Het schuren van uw hout is niet nodig

 

Restol™ Zijdeglans kan direct op geschuurd of niet geschuurd hout worden aangebracht. Schuren tussen de lagen is niet nodig, als er maar minstens 4 uur tussen elke verflaag zit.

 

2. Aanbrengen van de eerste laag

 

Restol™ Houtolie op kleine oppervlakken aanbrengen met een kwast. Voor grotere oppervlakken kunt u het beste een spuit of roller gebruiken.

Voor het beste resultaat brengt u Restol™ aan in een richting die evenwijdig is aan de nerf van het hout.
 

Tip: Groot oppervlak
 

Voor het aanbrengen van Restol™ op een groot oppervlak, bijvoorbeeld een schutting of groot tuinhuis, kunt u ook een spuit of roller gebruiken.

 

3. Een tweede of derde laag aanbrengen

 

Restol™ Zijdeglans of Mat geeft uw hout al na twee lagen bescherming, maar voor een meer expressieve kleur brengt u een derde laag aan.

 

Enkele tips om je houten tuinmeubels verder op te volgen:

 
 • Het is belangrijk om uw hout regelmatig te inspecteren.

 • Wij raden aan om verweerde plekken bij te werken en ze regelmatig een nieuwe laag te geven, afhankelijk van hoe vaak ze nat worden of aan de elementen worden blootgesteld.

 

Wat is het verschil tussen verf, beits en Restol houtolie?

 

 

Restol houtolie is gemaakt op basis van lijnolie. Lijnolie biedt de beste bescherming voor buitenhout. Hieronder ziet u het verschil tussen verf, beits en Restol houtolie.
 
 • Verf: Deze legt uitsluiten een laag op het hout.
 • Beits: Deze trekt volledig in het hout.
 • Restol Houtolie: Deze combineert de beste eigenschappen van verf en beits. Het trekt diep in het hout en het legt ook een beschermende laag bovenop het hout. Het natuurlijke karakter van het hout blijft bewaard.

 

Welke toepassingen zijn er?


Hout in toepassingsgebieden zoals tuinhuisjes, tuinmeubelen, vlonders, tuinschermen, geveltimmerwerk en al het overige hout buiten. Ze is toepasbaar op alle houtsoorten. 
De uitwerking van Restol is afhankelijk van de ondergrond en het aantal aangebrachte lagen. Daarom kunnen de kleuren op de getoonde afbeeldingen afwijken van de werkelijkheid.
 

De technische gegevens:

 

 • Glans: zijdeglans
 • Applicatie: met platte kwast aanbrengen en vooraf goed oproeren
 • Droging:stofdroog na ca. 4 - 6 uur
 • Overschilderbaar: na volledige droging (afhankelijk van temperatuur en ventilatie ca. 2 x 24 uur)
 • Verdunning: Restol Houtolie is gebruiksklaar
 • Reiniging: voor het reinigen van kwasten kan men terpentine gebruiken • Gedrenkte doeken:In olie of thinner gedrenkte doeken na gebruik uithangen om zelfontbranding te voorkomen
 • Uitstrijkvermogen: tot 12 - 16m2 per liter bij toepassing op geschaafd hout
 • Elasticiteit: zeer goed
 • Viscositeit: ca. 20 seconde, DINCUP 4, 20ºC
 • Pigmentering: lichtechte pigmenten, die recht doen aan de natuurlijke tekening van het hout
 • Bindmiddelbasis: combinatie van drogende oliën (lijnolie)
 • Luchtvochtigheid: 40% - 70% RV bij verwerking
 • Houtvochtgehalte: bij applicatie moet het houtvochtgehalte lager dan 20% zijn 
 

Onderhoud algemeen


Voor het aanbrengen van een laag Restol Houtolie, vlekken van bijvoorbeeld cementwater of andere stoffen verwijderen. Hardhoutsoorten en onverduurzaamd hout zijn meestal gevoeliger voor verwering en vergrijzing dan verduurzaamd naaldhout. Daarom wordt aanbevolen het hout regelmatig te controleren, zonodig verweerde plekken bij te werken en afhankelijk van de blootstelling regelmatig een nieuwe laag aan te brengen. Van invloed op de onderhoudsfrequentie zijn o.a. de ligging van het object ten opzichte van zon, regen en wind en de mate van pigmentering. Aanbevolen wordt om Restol bruin of donkerder kleur te gebruiken. Hardhout en onverduurzaamd hout kunnen vergrijzen onder lichte kleuren Restol Houtolie, waarna de oppervlaktestructuurverandering door vergrijzing zo groot kan worden dat onthechting optreedt. Er kunnen verschillen optreden in de mate waarin de elementen op het hout inwerken door structuurverschillen, welke van nature in hout voorkomen.

 

Onderhoud geïmpregneerd/verduurzaamd naaldhout


Restol Houtolie is geschikt voor toepassing op geïmpregneerd/verduurzaamd naaldhout zoals Noord-Europees vuren en grenen. Aanbevolen wordt om bij applicatie in het 1e jaar het applicatieadvies te volgen, in het 3e jaar te controleren, eventueel bij te werken en in het 5e jaar het hout te schuren, schoon te maken en een nieuwe laag aan te brengen. Deze termijnen zijn sterk afhankelijk van de, onder hoofdstuk onderhoud algemeen genoemde factoren. Vervolgens kan deze cyclus herhaald worden. Restol Tanalith groen wordt veel gebruikt om vergrijsd verduurzaamd hout op te frissen, applicatie is dan naar behoefte.
 

Onderhoud niet-geïmpregneerd/verduurzaamd naaldhout


Restol Houtolie kan natuurlijk ook toegepast worden op niet-geïmpregnerd/verduurzaamd naaldhout. De onderhoudsvrije periode op niet verduurzaamd naaldhout is meestal tenminste een jaar korter dan bij verduurzaamd naaldhout. Men dient er rekening mee te houden dat Restol Houtolie niet beschermt tegen aantasting door schimmels en insecten.
 

Voorbehandeling bij onderhoud van intact schilderwerk


Eventueel verweerd hout verwijderen door schrappen en/of schuren. Overgangen van kaal gekomen plaatsen, naar intacte Restol Houtolie lagen, vlak maken door middel van schuren. Scherpe randen en hoeken van houtwerk afronden met behulp van speciaal daarvoor geschikt gereedschap of door middel van schuren. Intacte Restol Houtolie lagen afwassen met ammoniakhoudend water. Het geheel schuren, opzuiveren en stofvrij maken.
 

Voorbehandeling bij enigszins verouderd schilderwerk


Indien nodig naden en kieren e.d. V-vormig uithalen. Deze uitgehaalde naden glad en strak vullen met een geschikt vulmiddel. Het geheel glad en strak afwerken.
 

Sterk verouderd schilderwerk (achterstallig onderhoud)


Door houtrot aangetaste delen inclusief enige centimeters van het intacte hout verwijderen. De te repareren plaatsen opzuiveren en stofvrij maken. De te repareren plaatsen vullen met inzet- op opvulstukken van verduurzaamd hout. De opvulstukken dienen volledig te worden omgeven met een daarvoor geschikt houtreparatiemiddel. Een en ander volgens voorschrift van de leverancier. Het geheel glad en strak afwerken. Kaal gekomen gedeelten voorstrijken met Restol Houtolie in een geschikte kleur. Na voldoende droging vervolgens het geheel tweemaal afwerken met Restol Houtolie in de gewenste kleur.
 

Toepassing van Restol Houtolie op Bangkirai


Omdat bij nieuw geplaatst bangkirai nog veel “vrij water” in de celholten aanwezig kan zijn, is het raadzaam om na plaatsing van het hout ongeveer een half jaar te wachten met de applicatie van Restol Houtolie. In deze periode kan het teveel aan vocht uit het hout verdampen totdat het evenwichtsvochtgehalte < 20% wordt. Gezien de sterke vergrijzing van deze houtsoorten wordt de kleur bruin aanbevolen.
 

Teak en Iroko


Teak en Iroko bevatten stoffen die droog vertragend werken op oxidatief drogende bindmiddelen. Derhalve wordt geadviseerd om eerst een laag verdund met 50% terpentine aan te brengen. Dit voorkomt onnodig lange droogtijd. Goed reinigen met thinner van het te behandelen oppervlak bevordert de hechting. Restol Bruin of donkerder zijn de geadviseerde kleuren, in verband met de sterke vergrijzing van deze houtsoorten.
 

Merbau


Bepaalde omstandigheden kunnen zich voordoen, waardoor ‘bloeden’ toch optreedt. Dit kan door hoog vochttransport en hoge concentratie van kleurstoffen aan het oppervlak. In verband met de sterke vergrijzing van merbau is Restol Roodbruin de geadviseerde kleur.
 

Robinia


De vergrijzing van Robinia kan vertraagd worden door het te behandelen met Restol Houtolie. Aanbevolen wordt regelmatig te controleren en verweerde plekken bij te werken. Restol Bruin naturel benadert de specifieke keur van robinia, maar maakt regelmatig onderhoud noodzakelijk. Restol Bruin of een donkerdere kleur wordt geadviseerd.
 

Hitte gemodificeerd hout (ThermoHout, Plato etc.)


Vanwege de sterke vergrijzing wordt Restol Bruin of donkerdere kleur geadviseerd. Regelmatige controle en frequent onderhoud is noodzakelijk.
 

Vlonderplanken


Bij de eerste behandeling het hout rondom behandelen. Restol Houtolie in twee lagen aanbrengen en jaarlijks herhalen met de kleur bruin of een donkerdere kleur. Indien mogelijk filmvorming voorkomen door de juiste laagdikte aan te brengen. Bij behandeling van reeds verouderde delen is een goede zuivering van het hout noodzakelijk. Om de laagdikte laag te houden en indien gewenst, glans te beperken, nawrijven met een doek.
 

Eventuele voorbehandeling


De prestaties van Restol kunnen nog verder verbeterd worden, als een voorbehandeling wordt uitgevoerd die per houtsoort varieert, als deze niet verduurzaamd zijn.

Afnemen met thinner bij houtsoorten met veel hard/inhoudsstoffen zoals douglas, lariks, grenen, western red ceder, iroko, merbau en teak.

Afnemen met verdunde ammonia en nawassen met water: afzelia.

Afnemen met 3..4% oxaalzuur en nawassen met water: redwood.